Hamilelik Ve Diş Sağlığı

Gebelik sırasında anne iyi beslenir ve yeterli ağız diş bakımı yaparsa normal dönemden farklı bir sorun ile karşılaşmaz.

Diş ve dişeti hastalıkları, düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini 7 kat arttırır. Hasta hamilelik öncesi diş hekimi kontrolüne giderek gerekli diş ve dişeti tedavilerini yaptırmalıdır. Hamilelikte tükürükteki asit miktarı artar ve dişler çürümeye yatkın hale gelir.

İlk aylarda görülen kusma da ağız ortamındaki asit oranını arttırır. Kusma sonrası hemen dişler fırçalanmamalıdır, ağız suyla çalkalanıp yarım-1 saat sonra dişler fırçalanmalıdır.

Hamilelikteki hormonal değişimlerle dişeti sorunları artar, dişeti kanaması artar. Bu duruma “hamilelik gingivitisi” denir. Kanama nedeni ile anne adayı diş fırçalamayı bırakmamalıdır. İyi olmayan ağız bakımı bu durumu daha da kötüleştirir. Dişeti iltihabı dişlerin etkin bakım ve temizliği ile önlenebilir.

Hamilelikte diş ve dişetinde iltihabi bir durum olursa hamileliğin hangi döneminde olursa olsun tedavi edilmelidir. Zorunlu olmadıkça röntgen çekilmez. Çekilmesinin gerekli olduğu durumlarda kurşun önlük giydirilerek röntgen çekilir.

Kadın doğum uzmanına danışarak ilaç tedavisi başlanabilir, ertelenebilecek tedaviler doğumdan sonraya bırakılır.